Чи потрібно сплачувати комунальні послуги, якщо ваше житло було зруйноване або частково пошкоджене

3

У випадку зруйнування або пошкодження житла, не відбувається нарахування і стягнення заборгованості за комунальні послуги, а також нарахування будь-яких штрафних санкцій щодо такої заборгованості.

Про це в етері “Вгору” розповіла юристка Благодійної організації “Фонд милосердя та здоров’я”, адвокатка громадської приймальні УГСПЛ в Херсоні Наталя Юрченко.
Юристка радить звернути увагу на те, що необхідно в обов'язковому порядку повідомити надавачів житлово-комунальних послуг про пошкодження або руйнування вашого житла.

“До них потрібно звернутися з відповідною заявою, в якій повідомити, коли сталася ця подія і додати відповідні підтверджуючі документи, наприклад, витяг з єдиного реєстру досудових розслідувань, в якому буде зазначена дата й адреса зруйнованого майна”, — пояснює Наталя Юрченко.

Вона також зазначила, що якщо ви не проживаєте у будинку чи квартирі й були вимушені виїхати, ви не зобов'язані сплачувати комунальні для контролю яких не встановлені лічильники.

“Звісно, всі ми розуміємо, якщо є лічильник на житлово-комунальну послугу, там є відповідні показники, якщо така послуга була спожита, то вона має бути сплачена. А якщо люди не проживали у своєму помешканні, вони виїхали, то з них знімається обов'язок сплати таких комунальних послуг, наприклад, за теплопостачання”, — розповідає юристка.

Проте у цьому випадку також необхідно звернутися з відповідною заявою до надавача таких послуг, в якій вказати, з якого періоду ви не проживаєте в вашому будинку чи квартирі й надати відповідні підтверджувальні документи.

“Наприклад довідку ВПО чи якийсь документ, який підтверджує ваше проживання за кордоном, або закордонний паспорт з відмітками, що ви перетнули в відповідний час кордон України. Якщо ви мобілізовані слід надати довідку про те, де ви проходите військову службу”, — пояснює вона.

Наталя Юрченко наголошує, що такі заяви потрібно надавати кожні 6 місяців.

  • Жителі Херсонської області, які у 2022 році проживали на окупованих територіях або територіях активних бойових дій, і яким пільги та житлові субсидії виплачувалися згідно з умовами воєнного стану, щоб продовжити отримувати виплати повинні до 1 липня звернутися до органів Пенсійного фонду України (ПФУ) із заявами про призначення житлової субсидії або пільги.
  • Згідно з Постановою "Про внесення змін до деяких постанов Кабінету Міністрів України щодо оплати житлово-комунальних послуг", за період окупації понад 75 тисячам споживачів Херсонщини скоригували рахунки за воду.
  • Пенсіонери, які працювали в селах та продовжують там проживати після виходу на пенсію, зможуть скористатись пільгами. Стовідсоткова пільга діє на оплату комунальних послуг та придбання побутового палива.
Предыдущая статьяПоймали время в кристалл: ученые нашли способ сохранить все вымирающие виды животных
Следующая статьяДвоє жителів Берислава отримали поранення через атаку дронів армії РФ